Welkom op het forum van startpagina!

Dit forum staat op alleen-lezen. Je kan hier informatie zoeken en oude berichten terugvinden, maar geen nieuwe berichten plaatsen.

Naar overzicht van alle forums

Specialisatie goed/fout

  • Ludwig

    Zodra je voor zelfverdediging traint is specialisatie dan goed of fout. Met specialisatie bedoel ik, alleen specialiseren in trappen en/of stoten of alleen het grondgevecht.

    Binnen de school waar ik train heerst de filosofie dat specialiseren fout is, puur omdat je zo allround mogelijk moet worden.

    Hoe denken jullie hier over???

  • chung

    Ik ben het hier absoluut mee eens wat het eigenlijke gevecht betreft. Je moet de tegenstander zo snel en zo effectief mogelijk ellimineren met gebruik van alle mogelijkheden c.q. middelen.

    Maar zelf vind ik het aantrekkelijk om een tak van de martial-arts zo puur mogelijk te bestuderen en te beoefenen. Ik ben zelf dan-houder tkd en ik geef toe dat de tkd-ka in realistische gevechten mogelijk het onderspit zal delven. Echter, het beheersen van deze m.a. is fantastisch voor lichaam en geest. En ik denk dat een willekeurige specialist, mits in goede conditie en met de nodige ervaring, een tegenstander is waar je rekening mee dient te houden!

    Cross-training zou een verrijking kunnen zijn, maar niet iedereen heeft genoeg tijd of ontbreekt aan wil om twee of meer sporten te beoefenen.

    Groet.

  • Ludwig

    Beste Chung,

    Ik vind dat je deels gelijk heb. Wat betreft de specialisten, onderschat nooit niemand……..dat is de grootste fout die je kan maken. Heb je helemaal gelijk in.

    Dan even over het cross trainen, kijk ik heb het geluk dat ik een leraar heb die in zijn leven al verschillende dingen heb geleerd en dit op zodanige wijze kan combineren dat je al in de beginfase van alles iets krijgt zodat je je eigen al heel erg snel op ieder vlak kan redden.

    Kijk het ligt er net aan met welk doel je traint. Dat kunnen verschillende zijn, sport, kunst, zelfverdediging noem maar op….

  • chung

    Hee Ludwig,

    Ik begrijp dat je lessen divers zijn. Als je vanaf het begin zo leert vechten, prima.

    Wat is het voor een sport en wat zijn de verschillende stijlen die je meester heeft beoefend?

    Groet,

    Chung

  • Ludwig

    Beste Chung,

    Ik train bij de Amerindo Self-defense System in Dordrecht. Ik doe dit nu ongeveer 5 jaar en ik kan dit een hele lange tijd blijven doen, ik heb gezien dat er leerstof bestaat voor een heel leven. Mijn leraar heeft zelf als basis van zijn vader Pukulan Japara gehad (pukulan = indonesisch), daarnaast heeft hij Pukulan Mustika Kwitang en Pukulan Tjimande getraind bij een andere leraar. Mijn leraar is altijd op zoek naar nieuwe dingen en is nooit te beroerd om van anderen te leren (de beste man is nu inmiddels 74 jaar). Hij heeft Muay Thay getraind en dat geintegreerd in het systeem, hetzelfde geld voor Jeet Kune Do. Hij heeft ook een Indonesische stijl van worstelen gehad genaamd Gulat, dit omvat vele klemtechnieken en grondgevecht. Dit alles heeft hij gecombineerd en hij heeft alle technieken waarvan hij dacht dat ze “streetwise” waren erin gestopt en alle sierlijke bewegingen eruit gelaten.

  • Ludwig

    Nog een linkie misschien http://l-van-ditten.speedlinq.nl of http://www.angelfire.com/ri/Pukulan

  • chung

    Aha, een pentjak-silat vorm, interessant! Ik heb op de site gekeken en het komt me erg oprecht en oorspronkelijk over en het heeft op mij een goede indruk achtergelaten.

    Mijn kennis omtrent pentjak-silat is gering, dus laat staan over de vorm die jullie beoefenen. Het is boeiend om zijn persoonlijke woorden te lezen. Ik kan iedereen die affiniteit heeft met het martial-arts aanraden om even een blik in de keuken te werpen van deze Indonesische meester.

    Veel succes in je verdere trainingscarriere! Als ik in de buurt ben kom ik zeker een keer meetrainen!

    Groet,

    Chung

  • DIR

    Mag ik er ook mee bemoeien? Eerst waar het om ging, specialisatie goed/fout.

    Wat versta je onder specialisatie je alleen richten op of je meer richten op, zelf doe ik aan ITF-Taekwondo doe al vanaf mijn 6e aan vechtsport we krijgen les in meer stijlen en techniecken mits ze effectief zijn om te gebruiken (en dat heet simpelweg gewoon TKD). Zelf doe ik er Muay Thai naast voor conditie en incasserings vermogen. Mijn specialisatie in TDK zijn denk ik toch mijn gesprongen techniecken. Ik probeer alles eigen te maken van 1-2 stapssparring tot Tuls noem maar op. Gesprongen techniecken ligt mij gewoon beter niet doordat ik het vaker oefen je neemt het eerder op of gaat makkelijker af als het je ligt. De 1 is ook beter in Tuls dan Sparren en iemand die goed kan sparren kan weer minder een Tul lopen. Kortom probeer allles eigen te maken maar ligt iets jou beter ga er gerust op in dat wordt/is in ieder geval een wapen waar men voor op moeten passen. “Taekyon”